Inspiration: Fotografering af heste

Vi har i denne artikel samlet en række tips og gode råd til fotografering af heste. For at få de flotteste billeder, kan du med fordel sørge for at hesten er vasket og soigneret, inden du går i gang med kameraet. Fremkald de bedste billeder på en plakat eller opnå en flot effekt på akryl.

Opstillede billeder

Ved opstillede billeder skal du sørge for, at hesten ser vågen ud med fremadrettede ører og et glimt i øjet. Det kan du eksempelvis gøre ved at rasle med noget plastic foran hesten, så du fanger hestens opmærksomhed og får den ønskede vinkel på billedet.

Hvis du tager billeder af hesten i fuld figur, bør du få hesten til at stå korrekt på benene, så den virker afbalanceret og viser sig fra sin bedste side.

Tips til hestefotografering - opstillet billede

Billeder ude

Lyst, men overskyet, vejr giver som regel de bedste forudsætninger for at tage gode billeder ude. Det giver en mere blød helhed i billedet, og du undgår overbelysning og hårde skygger i billedet.

I skarp sol kan du dog også opnå flotte effekter i form af bla. skinnende pels.

Hvide heste og pintoer er svære at fotografere i skarp sol, da den hvide pels hurtigt brænder ud og bliver overbelyst.

Hvis du er lidt mere øvet, kan du få nogle flotte effekter ud af at fotografere hesten i modlys, så solens stråler tegner kanten rundt om hesten.

Hvide heste og pintoer er svære at fotografere i skarp sol, da den hvide pels hurtigt brænder ud og bliver overbelyst.

Billeder i ridehus

Det er vanskeligt at tage billeder i ridehuse, da der sjældent er nok lys til at fange skarpe billeder af hesten i bevægelse.

Selvom det kan virke fristende, kan det ikke anbefales, at du bruger blitz i ridehuset. Blitzen gør det sværere at fange et godt moment, og det kan samtidig forstyrre hesten.

Ved stævner og andre arrangementer kan blitzen påvirke hestens præstation, så her er blitz helt udelukket.

Vinkler

Ofte vil du opleve at få nogle rigtig flotte billeder, hvis du sætter dig på hug og tager billederne lidt nedefra. En god rettesnor er, at jorden som hesten befinder sig på, højst skal gå op til midt på benet af hesten, dog også nogle gange lavere.

Jo mere du bukker dig for hesten, jo højere kommer den til at se ud. Det kan du for eksempel bruge, når du fotograferer ponyer eller kortbenede heste. På den måde kan du snyde lidt og give dem lidt længere ben, end de har i virkeligheden.

Hestefotografering - Billeder taget lidt nedefra giver ofte det bedste resultat.

Momenter

Når der tages billeder af heste i bevægelse, er det vigtigt at udvælge de billeder, hvor hesten er så korrekt i sit bevægelsesmønster som muligt. Udvælg gerne billeder hvor der er en god op-ad-bakke-tendens, og hvor der ikke er iøjnefaldende taktfejl.

Det kan være en god idé at skyde en hel serie af hesten i bevægelse, så kan du senere udvælge de bedste momenter.

Heste, der er overbyggede bagtil eller heste med en lang ryg, kan være svære at fange i gode momenter, hvis de bliver fotograferet direkte fra siden. Ofte vil ryggen se endnu længere ud, eller den høje bagpart får hesten til at synes redet i en ukorrekt form.

Du kan derfor med fordel tage billedet skråt forfra. Selv en lille ændring af vinklen kan gøre en stor forskel.

For de lidt mere nørdede

  • Lukketid
    Sørg for at have en høj lukkertid når du fotograferer heste i bevægelse. Gerne minimum 1/500 sekunder.
  • Blænde
    Et lavt blændetal giver ofte en pæn, sløret baggrund. Dog skal du passe på med at blændetallet ikke bliver for lavt, så du ikke slører vigtige dele af motivet. Prøv dig frem med testskud.
  • Få motivet til at træde frem
    Få gerne ekvipagen til at holde en god afstand til nærmeste baggrund, evt. ved at ride ind over midterlinjen. På denne måde kan du få ekvipagen til at træde frem fra en sløret baggrund.

God fornøjelse på Foto.dk